De componist: John Williams


Harry Potter is among Williams’ most inspired soundscapes – Philadelphia Inquirer. Als componist van beroemde soundtracks als Star Wars en Indiana Jones benadert John Williams een film altijd met een frisse blik.

Van tevoren leest hij nooit het script, en als de film gebaseerd is op een boek, dan leest hij dat ook niet. ‘Ik wil aan het begin nog geen vastomlijnd beeld hebben,’ zegt hij. Maar met zijn muziek voor de film Harry Potter ™ liep het anders. ‘Mijn kinderen lazen alle Harry-Potterboeken,’ zegt hij, ‘dus ik had het eerste boek al uit voordat ik ook maar het flauwste idee had dat ik er ooit de filmmuziek voor zou schrijven. Ik wist niet eens dat er plannen waren voor een verfilming.’

Gelukkig volgde de film het boek tot in de details, dus Williams hoefde zich geen zorgen te maken over zijn eerste indrukken. Hij hoefde ze alleen maar in muziek te vangen. ‘Het succes van filmmuziek hangt voor een heel groot deel af van een geslaagde melodische typering van de personages,’ legt hij uit. Tegelijk met het schrijven van de film score componeerde hij een achtdelige suite, waarin hij evenzoveel personages uit de film portretteert. ‘Fluffy (de driekoppige waakhond van Hagrid™) wordt uitgebeeld door de contrafagot. Als je die hoort, dan zie je de soezende hond gewoon voor je.’

Bij het schrijven van de partituur voor de 2 uur en 33 minuten durende Potterfilm had Williams steeds één woord in gedachten: Magie. ‘Ik wilde een wereld vangen van gewichtloosheid en vliegkunst, van vingervlugheid en blije verrassingen. Daardoor werd de muziek misschien een tikje theatraler dan je van de meeste films zou verwachten. Het is muziek die je eerder in de opera zou horen dan in de bioscoop.’ Williams favoriete scène in de film is de eerste grote postbezorging door de uil Hedwig™. ‘Die begint met één brief en eindigt met duizend enveloppen op de woonkamervloer. Ik ben dol op die scène, ik heb nog nooit zoiets in een film gezien.’ En jazeker, ook Hedwig™ heeft haar eigen melodie.


HARRY POTTER characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. J.K. ROWLING`S WIZARDING WORLD™ J.K. Rowling and Warner Bros. Entertainment Inc. Publishing Rights © JKR. (s17)

29 December 2017, Sportpaleis Antwerp