Orkest


De muziek van de film zal live gebracht worden door een voltallig orkest en koor! Het voltallig orkest zal verzorgd worden door het Nationaal Orkest van België. Begeleid door het gemengde koor Fine Fleur.

Sedert haar ontstaan in 1936 verdedigt het NOB met veel overgave zowel de gevestigde waarden als de ontdekkingen van de symfonische muziek.

Het kon daarbij altijd al beroep doen op inspirerende muziekdirecteurs als André Cluytens, Michael Gielen, Mikko Franck of Walter Weller, en sedert september 2012, op Andrey Boreyko. Deze Russische dirigent kan bogen op een rijke ervaring dankzij zijn samenwerking met gerenommeerde orkestformaties in Europa en de V.S. Hij gaat steevast op zoek naar een transparant en zinderend klankbeeld. Door zijn streven naar expressief en verfijnd orkestspel en zijn gevoel voor een originele programmakeuze spreekt hij alvast een ruim publiek aan. Dat publiek ontmoet het NOB in concertzalen over heel België, tijdens buitenlandse tournees, en binnenkort tijdens Harry Potter in concert in het Sportpaleis te Antwerpen.

De muzikale passie van het NOB laait hoog op als er gemusiceerd wordt met wereldvermaarde solisten als Hélène Grimaud, Vadim Repin of Gidon Kremer, of als operasterren als Roberto Alagna, Jonas Kaufmann, Rolando Villazon, Anna Netrebko of Juan Diego Flórez begeleid worden. Vaak worden er echter ook stevige banden gesmeed met jonge musici als Plamena Mangova, Lorenzo Gatto of Yossif Ivanov, niet zelden dankzij de uitstekende samenwerking met de Muziekkapel en de Wedstrijd Koningin Elisabeth.

Het NOB gaat er prat op dat het voeling heeft met wat er vandaag leeft in de maatschappij. Dat doet het NOB door compositieopdrachten te geven aan talentvolle componisten die zo de meesterwerken van morgen kunnen creëren, door aankomend talent kansen te geven, maar ook door minder bekend werk te herontdekken en door zijsprongen te maken naar filmmuziek of kwaliteitsvolle populaire muziek. Met een uitgebreid gamma projecten voor kinderen en jongeren worden ondertussen nieuwe contacten gelegd met de volgende generaties luisteraars. Door haar schouders onder al deze initiatieven te zetten, staat het NOB midden in een steeds veranderende maatschappij en wordt de actieradius van het orkest gevoelig verruimd.

In de periode onder muziekdirecteur Walter Weller (2007-2012) verscheen er ieder jaar één cd-opname bij Fuga Libera waarvan er verschillende door de internationale vaktijdschriften met kwaliteitslabels bekroond werden. Onder meer opnames van de Asraël-symfonie van Josef Suk, Ein Heldenleben van Richard Strauss, het eerste pianoconcerto van Johannes Brahms met Plamena Mangova bleven internationaal niet onopgemerkt. Daarnaast is het NOB haar internationale reputatie afgelopen jaren ook blijven verdedigen en verder uitbouwen met tournees naar onder meer Japan, Spanje of Zwitserland en recent nog naar Duitsland en Centraal-Europa.


HARRY POTTER characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. J.K. ROWLING`S WIZARDING WORLD™ J.K. Rowling and Warner Bros. Entertainment Inc. Publishing Rights © JKR. (s17)

29 December 2017, Sportpaleis Antwerpen